Näyttelypäivitys!

Hanne Kiiverin ja Mira Minkin Runokuva näyttely
Hermannin Diakoniatalolla 3.11-15.12.2021 Tervetuloa! https://www.facebook.com/hermannindiakoniatalo

Hanne Kiiveri on helsinkiläinen freelance-valokuvaaja ja monialainen kuvataiteilija. Kiiveri on työskennellyt valokuvaajana Nyt -liitteelle, Helsingin Sanomille, teattereille, muusikoille, aikakauslehdille ja yksityisille tilaajille Suomessa ja ulkomailla vuosina 1994-2002 ja 2012-2021. Kiiverille on ollut taidenäyttelyitä Suomessa, Pohjoismaissa, Euroopassa ja Venäjällä.

”RunoKuvia yhteistyö syntyi silloin kun korona vapautti aikaa ja joutui miettimään uusiksi että miten ihmeessä saan teoksia tai taidenäyttelyitä tuotettua kun ketään ei saanut tavata eikä oikein lähiympäristöä kauemmaksi liikkua myöskään kotoa. Silloin rupesin koluamaan vanhoja kuva-arkistoja läpi. Miran taas tapasin sopivasti juuri ennen koronaa metrossa yhteisen tuttumme esittelemänä. Sovittiin että tavataan. Ihastuin Miran hetkessä eläviin ja tuntuviin selkeisiin runoihin. Ehdotin että kokeiltaisiin yhdistää minun valokuviani, läheltä ja kaukaa otettuja, ja niin RunoKuva alkoi syntymään pikkuhiljaa. Työskentelemme etänä suurimman osan ajasta. Minä lähetin valitsemiani kuvia Miralle ja Mira valitsi runoihinsa sopivimmat kuvat. Minä rupesin koostamaan kuvia ja tekstejä yhteisiksi tiedostoiksi. Keskustelimme koostamisen yhteydessä paljon ilmeestä ja fiiksestä. Lopputulos omasta mielestä on onnistunut ja tämä yhteistyö jatkuu. Meillä on tarkoitus jossain vaiheessa tehdä osa RunoKuvista myös enkuksi ja italiaksi.”

RunoKuva on yhteistyö, johon Kiiveri tuo tarinalliset valokuvansa matkoiltaan maailmalla ja kotimaassa. Teoksessa Kiiverin vuosina 2017-2021 ottamat valokuvat yhdessä Mira Minkin omaperäisten runojen kanssa muodostavat kutkuttavan kokonaisuuden. RunoKuvat lentävät yhteisin siivin uusiin tuuliin. Hanne Kiiverin kuvamaailma yhdistää Mira Minkin tekstit runolliseen, elämykselliseen ja terveyttä tukevaan yhteyteen. Kuvissa ja teksteissä löytyy mietittävää.

Kiiveri käyttää työssään valokuvaajana voimakkaita värejä, valoja, varjoja ja kontrasteja tarinallisissa kuvissaan. Itsereflektion tuottaminen ja analysoinnin tarve on Minkillä motiivina runojen kirjoittamisessa. Keskeisinä aihioina ovat rakkaus, ihmissuhteet, erot yhdistettynä syrjäytymiseen ja identiteetti kipuihin. Tekstin ja kuvan yhdistäminen uudeksi teokseksi nostaa sekä kuvat että runot aivan uudelle tasolle sekä visuaalisesti että kirjallisesti näin tukien saumattomasti toisiaan ja todistaen, että yhteistyössä on todellista voimaa!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *